Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Βουβάς Σφακίων-Γράφει στη σκιά των Λευκών Ορέων

Έχω γραμμένα 15 βιβλία και άλλα τέσσερα που περιέχουν τα άρθρα μου σε εφημερίδες. Δεν τα βγάζω όλα στο εμπόριο, γιατί πόσα να πουλήσω, είκοσι, τριάντα, πενήντα; Αρκούμαι να τα δακτυλογραφώ και μετά να δίνω από ένα φωτοτυπημένο αντίγραφο σε κάθε παιδί μου και σε μερικούς φίλους».
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Ο λαογράφος Κανάκης Γερωνυμάκης, από τον Βουβά Σφακίων, γράφει συνήθως κάτω από μια μουριά, στον μικρό κήπο μπροστά από το σπίτι του. Στους χώρους των ειδημόνων και των εφημερίδων στις οποίες αρθρογραφεί χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Το πιο αγαπημένο θέμα του είναι η ιστορία των Σφακίων και οι χαρακτήρες των Σφακιανών. Έχει γράψει επίσης 170 έμμετρα κείμενα-έπη, που όταν τα διαβάζει δίνει ελαφρά μουσική χροιά στη φωνή του, γι αυτό και τα αποκαλεί τραγούδια. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση έμμετρης αρθρογραφίας, καθόλου συνηθισμένης στα ελληνικά γράμματα. Ρωτώντας γι αυτόν στο χωριό του, μου απάντησαν: «Θέλετε τον αγαπημένο συγγραφέα μας; Ελάτε να σας δείξουμε πού μένει». Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε η σοβαρότητα και το μελαγχολικό βλέμμα του, που θαρρείς ότι διαχέεται όχι μόνο στον χώρο, αλλά και τον χρόνο. Το περιβάλλον που ζει και συλλογιέται είναι επιβλητικό, καθώς μπροστά του απλώνεται το Λυβικό Πέλαγος και πίσω του ορθώνονται τα Λευκά Όρη. Η επαρχία Σφακίων είναι μια στενή ζώνη γης, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε αχανή θάλασσα και απειλητικά κατακόρυφα βράχια. Δεν υπάρχει εδαφική και ιστορική πτυχή της επαρχίας των Σφακίων που να μην την κατέχει ο σπουδαίος αυτός λαογράφος.
 
ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Με επίπεδη και σιγανή φωνή ο Κανάκης Γερωνυμάκης περιγράφει απίστευτες θυσίες Σφακιανών για την απελευθέρωση της Κρήτης. Ο λόγος του είναι απαλλαγμένος από τη συνηθισμένη κρητική θεατρικότητα και μοιάζει με μακρόσυρτο τραγούδι που πιάνεται σε χαμηλό τόνο. Γνωρίζει καλά ότι οι εκρηκτικοί χαρακτήρες των συμπατριωτών του δεν χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία υπερβολής για να περιγραφούν. Λατρεύει την παράδοση, αλλά και τρέμει στην ιδέα ότι κινδυνεύει να χαθεί από τις σύγχρονες εξελίξεις. Φοβάται ότι η Ελλάδα χάνει την αυθεντικότητά της επειδή δέχεται κατακλυσμιαίες επιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο: «Οι μελλοντικοί χάρτες μπορεί να γράφουν Ελλάδα στη θέση της χώρας μας, αλλά δεν θα υπάρχει η πραγματική Ελλάδα εδώ. Δεν τα βάζω με τους ξένους, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι καλύτεροι από μας. Είχα πάει κάποτε ταξίδι στη Γαλλία και ένας μου είπε ότι εσείς οι Έλληνες δηλητηριάσατε τον Σωκράτη και καταδικάσατε σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη. Του απάντησα ότι κι εσείς κάψατε ζωντανή τη Ζαν Αρκ και τώρα την έχετε αγία. Ούτε εσείς είστε τόσο καλοί όσο νομίζετε».
 
http://www.travelpaths.gr/content/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%89%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου