Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

To « Συντριβάνι της Νησιώτικης Παράδοσης





Εχθές το βράδυ είχε εγκαίνια το κέντρο διασκέδασης « το νέο Συντριβάνι»  με την ιδιαίτερη ζώσα οικογένεια της νησιώτικης μουσικής ( ελένη Λεγάκη, Γιάννη – Στέλιο – Ειρήνη Μανωλά, και Μαρία Νομικού).  Πήγα με αρκετά καλή παρέα…. Και όσο καθίσαμε νομίζω  αφήσαμε το στίγμα μας  ( γιατί να χει μόνο μία πίστα το μαγαζί χαχα) ……Να σας ειμαι ειλικρινής δεν είχα πάει μέχρι τώρα στο « Συντριβάνι» και είχα να ακούσω την Ελενίτσα μας στο χώρο της από το θρυλικό « Αρμενάκι».  Αγαπητοί  ακροατές της ραδιοφωνικής μας τρέλας, αγαπητοί φίλοι που με γνωρίζετε ξέρετε την τρέλλα μου σε κάποια ζητήματα……
Μία από τις πρώτες ραδιοφωνικές μου τρέλλες αφορούσαν την προσπάθεια τιμής μέσα από τα τραγούδια της, στη σεβάσμια κ. Ειρήνη Κονιτοπούλου. Μάλιστα είχα τονίσει ότι επειδή το « Αηδόνι του Αιγαίου» δεν έχει πει μόνο το « Αρμενάκι» και το « Χορέψετε» γι αυτό είχα προσπαθήσει να  σας παρουσιάσω 60 ιδιαίτερα τραγούδια από τα χιλιάδες που χε τραγουδήσει η κ. Ειρήνη. Επίσης  όταν έκανα τη συνέντευξη με την Ελένη λεγάκη η μητέρα της ήταν διπλα μας και ….καμάρωνε…..
Θεωρώ ντόμπρο νασας πω οτιη οικογένεια  Ειρήνης Κονιτοπούλου έχει ΟΛΑ τα εχέγγυα να κάνει  το πέρασμα από το χθες του νησιώτικου στο σήμερα και να πρωτοστατήσει…… Έχει όλα εκείνα τα μέσα ώστε στην περίπτωση δημιουργίας ενός cd με παραδοσιακά και « παραδοσιακά» νησιώτικα τραγούδια  να ξεσηκώσει για άλλη μια φορά τα πλήθη, σαν συνέχεια της ιστορίας των Κονιτοπουλαίων ( Γιώργου –Κώστα-  Ειρήνης – Αγγελικής)Το χα συζητήσει μάλιστα και με τον Γιάννη Μανωλά λίγο πριν την εκπληκτική τους συναυλία στη Σαντορίνη. Μπορούν σαν οικογένεια να πρωτοστατήσουν στη συνέχεια του σεβασμού και της ανάδειξης  του νησιώτικου τραγουδιού,  πόσο δε μάλλον αν τυχόν κάνανε ένα cd με τραγούδια και ενότητες  είτε του Γιώργου Κονιτοπούλου είτε από τα νησιά μας γενικά να απογειωθούν………Και ένα « α» να τραγουδήσει η  Ειρήνη ή να ναι εκεί στην ώρα της ηχογράφησης θα είναι πολύ!!!!!
Τον Γιάννη Μανωλά τον άκουγα κατά βάση στο « Αρμενάκι», τον Στέλιο τον γνώρισα μέσα από το υπέροχο cd του, την Ειρήνη  ας με συγχωρέσει απλά την ηξερα σαν παρουσία.,..

Αγαπητή Ελένη Λεγάκη πρώτα και όσοι  διαβάσετε και τις παρακάτω σκέψεις μην με κρίνετε άδικα… Οι απόψεις που θα σας μεταφέρω δεν έχουν σχέση με τπτ περισσότερο παρά με το διαφορετικό βίωμα το οποίο πιστεύω ότι έχω ακούγοντας νησιώτικη θαλασσινήμουσική.  Και η κριτική στην οποία θα προβώ είναι καλοπροαίρετη και μόνο !! Πιστέψτε με!!!
Εχθές το βράδυ κάποια θεματάκια με χάλασαν  προσωπικά!!
1.       Όπως τονίσατε κ. Λεγάκη και εσεις προσωπικά: οι επόχες είναι δύσκολες και είμαι η πρώτη που το κατανοώ. Καταλαβαίνω  βέβαια ότι επειδή έχει τόσα άτομα στο πάλκο το νέο « Συντριβάνι» είναι και κάπως τσιμπημένη η τιμή είτε στο κρασί είτε στο ποτό είτε στοφαγητό.  Σκεφθείτε όμως αν για κάποια περίοδο  παρουσιαστείτε στον κόσμο με το κρασάκι το χύμα και μόνο σαν τα παλιά παραδοσιακά πανηγύρια … Σκεφθείτε πόσο κόσμο θα μαζέψτε περισσότερο που θα τους διασκεδάσετε…. Όπως τονίστηκε και εχθές… Το γλέντι δεν θέλει φαγητό ποτό κ.ο.κ….. Θέλει καλή παρέα, κέφιαπό τους τραγουδιστές και χώρο για ….χορό……..
2.       Αντί να ξεκινήσει 11 η ώρα ξεκινήσατε γύρω στις 12 και 20. Καταλαβαίνω την αιτία όντως η πρώτη σας μέρα γι αυτή την περίοδο….. Αλλά όλο το πρόγραμμα πήγε πίσω…….Προσπαθήστε να τηρήσετε την ώρα έναρξης ( για να μην σας προτείνω για 10.30……)
3.       Ας πάμε τώρα σε εξίσου βασικά σημεία. Δεν ειμαι ειδικός στο να σχεδιάζω ένα πρόγραμμα ενός κέντρου διασκέδασης αλλά θα ήθελα να ρωτήσω   το εξής : γιατί τόσο πολύ λαικό πρόγραμμα όταν έχετε τόσους νησιώτες ερμηνευτές και δη λαϊκό πρόγραμμα από τον Γιάννη Μανωλά; Γιάννη  έχεις μια υπέροχη χροιά της φωνής σου και όταν ακούς βιολάκι μας ταξιδευεις….. Δεν νομίζω ότι σου έδινε το κέφι το λαικό πρόγραμμα όσο το νησιώτικο……Καταλαβαίνω ότι  λόγω των συγκυριών ο κόσμος ζητάει και «λαικό πρόγραμμᨻ Αλλά όχι από σένα ρε Γιάννη!!! Και όχι σε τόση μεγάλη διάρκεια………. Δεν ξέρω μπορεί τη δεύτερη φορά να έχει μειωθεί κατά πολύ αλλά προσωπικά με ενόχλησε…. Δεν λέω ήσουν καλός αλλά αφού το έχεις μέσα σου το νησιώτικο………
4.       Δεν σας κρύβω ότι θα θελα να ακούσω και πιο παραδοσιακούς σκοπούς  στο α μέρος οι οποίοι βέβαια μπορεί να τους είπαν στο β’ μέρος του νησιώτικου όταν είχα φύγει . Τονίζω και πάλι ότι το α΄’ μέρος του νησιώτικου μου άρεσε… Σίγουρα μπορεί να γινόταν καλύτερο αλλά δεν με χάλασε και πολυ
5.       Καλό θα ήταν αγαπητοί μου ερμηνευτές κάποια τραγούδια να μην  χαλάμε ούτε τα ρεφραίν ούτε να αλλοιώνουμε την μουσική επένδυση του τραγουδιού…. ( Αναφέρομαι σε 2 περιπτώσεις).
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ Πάει αρκετά καλά το « Αρμενάκι» ( γλώσσα λανθάνουσα)…. « Το νέο Συντριβάνι»  και όσα είπα δεν θα ήθελα να διαβαστούν  με κακή διάθεση απλά Πιστεύω στην συγκεκριμένη οικογένεια του νησιώτικου τραγουδιού ……….

1 σχόλιο:

  1. Πότε, επιτέλους, θα καταλάβουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τους ανθρώπους που πηγαίνουν στο Συντριβάνι -και στο κάθε Συντριβάνι- πηγαίνει εκεί γιατί θέλει να ακούσει και χορέψει ΚΥΡΙΩΣ νησιώτικα;

    Ειδικά πια στις μέρες που διανύουμε, το διαφορετικό θα κρατήσει τον κόσμο στα μαγαζιά (ναι, ο κόσμος θέλει να βγει, να κάνει το σκ@τό του παξιμάδι και θα βγει για να διασκεδάσει, έστω και μέσα σε μαγαζιά που ο αντικαπνιστικός νόμος δεν υφίσταται -γενικό το κακό!). Το διαφορετικό μπορεί να σχετίζεται με το πρόγραμμα, με τις τιμές... Ο κόσμος λαχταρά να ακούσει βιολί. Γι' αυτό πάει. Κρίμα είναι να ξενερώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή