Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Στον Κώστο της Πάρου .....


Στο Κώστο της Πάρου..

Ο Κώστος είναι ένα μικρό γραφικό παραδοσιακό χωριουδάκι της ορεινής Πάρου που λόγω της γεωγραφικής θέσης του «περνάει» σχεδόν απαρατήρητο από τους τουρίστες καθώς δεν διαθέτει ξενοδοχειακά καταλύματα για διαμονή και τουριστικά εμπορικά μαγαζιά. Ένα χωριουδάκι που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι χρόνια πίσω, τότε που τα χωριά των νησιών δεν είχαν αλλοτριωθεί από τον τουρισμό και διατηρούσαν αναλλοίωτο τον πανέμορφο χωριάτικο χαρακτήρα τους.  

Κέντρο του χωριού η καταπράσινη πλατεία του πνιγμένη στα πεύκα και γύρω από αυτήν το Δημοτικό σχολείο, η Κοινότητα, η εκκλησία, το παραδοσιακό καφενείο. Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα που συναντάς πλέον μόνο σε παλιές φωτογραφίες. Από τα παλιά χρόνια η ενασχόληση των κατοίκων του χωριού ήταν η αγροτική ζωή: γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, ενασχόληση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Όπως αναφέρουν οι ντόπιοι ηλικιωμένοι «στη Κατοχή με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, παρόλο που ήμασταν φτωχοί άνθρωποι, χωριάτες, δεν πεινάσαμε γιατί η κάθε οικογένεια είχε τα ζώα της, κότες, κατσίκια, είχε τα αυγά της, έφτιαχνε τα τυριά της από το γάλα των κατσικιών, είχε τα χωράφια της που τα καλλιεργούσε, δεν χρειζότανε δηλαδή να αγοράζουμε τρόφιμα, τα απαραίτητα όπως κρέας, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα, το παράγαμε οι ίδιοι από τα χωράφια και τα ζώα μας».

Για την ονομασία Κώστος υπάρχει η εκδοχή ότι προέρχεται από παραφθορά της λέξη custodia=σκοπιά διότι επί Βενετοκρατίας το χωριό ήταν παρατηρητήριο για τους πειρατές λόγω της γεωγραφικής θέσης του.  Όμως οι ντόπιοι λένε ότι προέρχεται από ένα θαμνοειδές λουλούδι με την ονομασία «κώστος» που φύτρωνε στην περιοχή. Ένα φυτό που έμοιαζε εμφανισιακά πολύ με τον δυόσμο και είχε έντονη μυρωδιά. Μάλιστα, όπως λένε οι ηλικιωμένοι, τα παλιά χρόνια σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού είχαν στις αυλές τους μέσα σε γλάστρες τον κώστο.

Το 19ο αιώνα ο Κώστος διοικητικά ανήκε στον τότε Δήμο Ναούσης Πάρου, εν συνεχεία όμως αυτονομήθηκε με δική του Κοινότητα και για πάρα πολλά χρόνια  αποτέλεσε την Κοινότητα Κώστου, στην οποία εκτός από τον οικισμό του Κώστου συμπεριλαμβάνονταν και τα εξοχικά μέρη Μαράθι και Υστέρνι.  Το 1997 με το σχέδιο Καποδίστριας η Κοινότητα Κώστου (όπως και όλες οι Κοινότητες των χωριών της Πάρου) ενσωματώθηκε στον τότε νεοσύστατο Δήμου Πάρου. Σήμερα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί πλέον την Τοπική Κοινότητα Κώστου του Δήμου Πάρου.

Καθεδρικός ενοριακός ναός του είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, και για αυτό τα πολυπληθέστερα ονόματα στο χωριό είναι Παντελής και Παντελία προς τιμή του Αγίου.  Σημαντικοί επίσης ναοί του χωριού είναι αυτός της Αγ.Μαρίνας στην πλατεία του χωριού δίπλα στην εκκλησία του Αγ.Παντελεήμονα και της Παναγίας η Αγία Υπακοής (Αγιά Πακού όπως την λένε οι ντόπιοι) αφιερωμένος στην Υπαπαντή, ο οποίος ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας Αμοργού και ανακαινίστηκε το 1609 μ.Χ.


Η Αγία Μαρίνα (αριστερά, με το καφέ καμπαναριό) και ο Καθεδρικός ενοριακός ναός του Κώστου Άγιος Παντελεήμονας (δεξιά, με το γαλάζιο τρούλο) δεσπόζουν στην πλατεία του χωριού.

Στον Κώστο γεννήθηκε και ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος (πληροφορίες για τον βίο του Αγίου: http://el.orthodoxwiki.org/Αθανάσιος_ο Πάριος) ο οποίος υπήρξε και μέγας διδάσκαλος του Γένους του οποίου η μνήμη του τιμάται στις 24 Ιουνίου. Προς τιμήν του στο χωριό έχει ανεγερθεί μεγαλοπρεπής ναός και μνημείο και κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής γίνεται στη πλατεία του χωριού μεγάλο πανηγύρι με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.


Φωτογραφίες από το χωριό θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου Κωστιανών Αθήνας:

Βίντεο από το πανηγύρι της εορτής του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στην πλατεία του Κώστου τον Ιούνιο 2011.

Βίντεο με εικόνες και φωτογραφίες από τον Κώστο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου