Συνάντηση Μουσικών και Φίλων, από τις παλιές « Παγκυκλαδικές»
στη Σαντορίνη
Από τις 30 Σεπτέμβρη έως και τις 3 Οκτώβρη η Σαντορίνη γέμισε με πάνω από 350 μουσικούς από τα νησιά της νέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου . Για πρώτη φορά διοργανώθηκε η 1η Κοινή Συνάντηση λαικών πνευστών με τη Συνάντηση νέων μουσικών και απ ότι φάνηκε είχε μεγάλη επιτυχία.
Η ραδιοφωνική τρελλοπαρέα μας ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί όντας και στην οργανωτική επιτροπή και σίγουρα έχουμε να μοιραστούμε πολλά. Ας μου επιτρέψουν οι φίλοι αναγνώστες και ακροατές της εκπομπής να αναφερθώ και ονομαστικα και επικριτικά σε κάποιες των περιπτώσεων
Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτιζόνταν : α) πρώτα και κύρια από τον Προιστάμενο του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Δράσεις Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , τον άνθρωπο που ξεκίνησε τις Παγκυκλαδικές συναντήσεις τον κ. Τάσο Αναστασίου β) από το Μουσείο Λαικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη με τους εκπροσώπους του κ. Λάμπρο Λιάβα ( Πρόεδρο) και Σμαράγδα Διακογιάννη – Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Από πλευράς Σαντορίνης ο Δήμος Θήρας, με τους κ. Γιάννη Αργυρό και Γιώργο Βαρβαρρήγο να προΐστανται της ομάδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλίας Μαϊνας, ο ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου κ. Μανώλης Λιγνός, ο Γιάννης Πανταζής από πλευράς μουσικών και ο γραφών .
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε: την πρώτη μέρα, επίσκεψη και ξεκίνημα του μουσικού γλεντιου στο Εμπορείο. Η δεύτερη μέρα Επίσκεψη στην Οία ( Κάστρο Οίας, Μουσείο Μουσικών Οργάνων – Κεντρική Πλατεία – παραδοσιακό γλέντι στο πανηγυρόσπιτο και στον αύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου), το βράδυ επίσκεψη μετα μουσικής στο Γουλά του Ακρωτηρίου, στο μέρος όπου έχει μεταμορφωθεί σε εργαστήρι τσαμπούνας από τον Γιάννη Πανταζή και τον Νεκτάριο Αλεφραγκή, και κορύφωση του γλεντιου στην Παναγιά την Κοίμηση του Ακρωτηρίου. Η τρίτη μέρα περιελάμβανε επίσκεψη μετά μουσικής στον Πύργο, και συνάντηση στο Μουσείο Χρυσού όπου εκεί υπήρξε έκθεση φωτογραφιών , αναφορά στην 1η φάση της δράσης « Μουσικό Αρχείο Θήρας» και συνέχιση του γλεντιού, Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μουσικοί επισκέφτηκαν την « Καμάρα» στο Καμάρι για να συνεχιστεί το γλέντι σ ένα ξέφρενο πανηγύρι που κράτησε μέχρι το πρωί. Το τελευταίο πρωινό καταλήξαμε να επισκεφθούμε το Προιστορικό Μουσείο Θήρας και μουσικά να κατευθυνθούμε στο Λαογραφικό Μουσείο για το τελικό πανηγυράκι.
Δυστυχώς λόγω καιρού δεν μπορούσανε τη Θηρασιά αν και είχε προγραμματιστει.
Για πρώτη φορά διοργανώθηκε μια τόσο μεγάλη σε κλίμακα και κλαδωτή εκδήλωση στη Σαντορίνη και σίγουρα παρά τα προβλήματα τα οποία παρουσίασε για τα οποία οφείλω να αναφερθώ μετά, εστέφθη με μεγάλη επιτυχία.
Ήταν συγκλονιστική η εθελοντική προσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν τόσο από τις τοπικές κοινότητες, αλλά και όλων όσων βοήθησαν ώστε οι 350 μουσικοί και η συνοδεία τους μαζί με τους τουρίστες τον κόσμο και όλους τους άλλους να γλεντίσουν μέχρι πρωίας. Το γεγονός ότι ενώθηκαν οι δυο προγενέστερες εκδηλώσεις : Συναντήσεις Λαικών Πνευστών – Συναντήσεις νέων μουσικών σε μία κοινή εκδήλωση ίσως μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα των στόχων της περιφέρειας ….!
Οι στόχοι της Συνάντησης εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης διάφορων μουσικών πολιτισμών της Περιφέρειας Αιγαίου , στην ανάδειξη και προβολή της τοπικής ιστορίας των επισκεπτόμενων νησιών , στην προσπάθεια δημιουργίας κινήτρων για την συνέχιση της μουσικής παράδοσης των νησιών και στην ανταλλαγή βιωμάτων.
Οφείλω τώρα να αναφερθώ στα ιδιαίτερα σημεία της εκδήλωσης είτε αυτά λέγονται θετικά είτε όχι :
· Αν θα μπορούσα να αναφερθώ στα τοπικά πανηγύρια και ποιο μου έμεινε πρώτα και κύρια στη μνήμη μου θα σταθώ στο τοπικό πανηγύρι της Οίας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικές οι στιγμές που νοιώσαμε στο πανηγρόσπιτο και στον αύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου. Ο κ. Γιώργος Βαρβαρρήγος μαζί με την εθελοντική του ομάδα μας έδειξε- επιτρέψτε μου να σας πω τη διαφορά….! Στην οργάνωση, στο γέλιο, στο γλέντι, στην ξεβάρεση την πραγματική . Αμέσως μετά ακολουθούσαν τα άλλα δύο πανηγυράκια που στήθηκαν στο Καμάρι και στο Ακρωτήρι .
· Αρνητικά σχόλια αναγκάζομαι να αναφέρω για την τοπική Κοινότητα του Εμπορίου . η 1η βραδυα από πλευράς βοήθειας – οργάνωσης ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Όφειλαν οι τοπικοί άρχοντες του Εμπορίου, αφού ξέρανε εκ των προτέρων το πρόγραμμα – αν δεν θέλανε συμμετοχή να το λέγανε- να έχουν έτοιμες τις καρέκλες τους πάγκους κ.λ.π. ώστε όντας από ταξίδι 350 μουσικοί να μην ταλαιπωρηθούν κιάλλο.
· Άλλο ένα αρνητικό σχόλιο θα πρέπει να ειπωθεί και για τα ΚΤΕΛ Θήρας. Αν και μεταφέρανε με ασφάλεια τους μουσικούς, δυστυχως το θέμα της επικοινωνίας και της σωστής αντιμετωπίσης του φεστιβάλ, μας ανάγκασε πολλές φορές σε προβλήματα!
· Θερμές ευχαριστίες στην B.U.S. travel και στον κ. Νομικό για την δωρεά παραχώρηση του λεωφορείου για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Άψογοι σε όλα τους!
· Στο Συλλογο Ακρωτηριανών Θήρας και στον Πρόεδρο αυτού, φίλο Νίκο ΜπαΙκα οφείλω ξεχωριστή ευχαριστία για το γεγονός ότι καταφέραμε να στήσουμε μαζί τους ένα μικρό γλεντάκι στον Αθηνιό με την άφιξη της μεγάλης ομάδας των μουσικών από το Λαύριο. Το γλέντι αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την άδεια του Λιμενικού Σώματος Θήρας και τη βοήθεια των Φαρισσαίων ( Κυριάκου και Αντώνη Πρέκα). Ο Νίκος σε ότι τον χρειάστηκα ήταν δίπλα μου και τον ευχαριστώ και προσωπικά.
· Επειδή πολλά ακούστηκαν λίγο πριν το φεστιβάλ από Μέσα Μαζικής ενημέρωσης για ποιο λόγο «έφερε η Περιφέρεια στη Σαντορίνη αντί για έργα, τσαμπούνες» θεωρώ σκόπιμο ότι ένας σωστός δημοσιο-γράφος οφείλει όταν δεν ξέρει κάτι να το ψάξει ή τουλάχιστον να το παρακολουθήσει και μετά να αναφερθεί σε αυτό κριτικά.
· Πόσες ευχάριστες εικόνες και γέλια όταν έχεις μαζί σου μερικούς Μουσικούς που σε τιμάνε με τη Φιλία τους: Φραγκίσκο Τζιωτάκη, Γιάννη – Γιώργο Ρεφενέ, Νίκο Τσαντάνη, Μιχάλη Κουνάνη, Βαγγέλη Κορρέ, Δημήτρη και Μανώλη Χατζηπέτρο, Σοφία Κεφάλα, Ιωσήφ Πρίντεζη κ.ο.κ. Ελπίζω να ξεβαρεθήκατε Σαντορινιά….
· Αλλά και οι νέοι φίλοι και συνοδοιπόροι σε διαφορετικά ταξίδια : Ακριβός, Πολυξένη Ζερβού, Γιάννης Ασημομύτης, Θάνασης Στάθης, Πάνος Σαίτης, Μηνας Τσαβδάρης, Τσουνάκη Ελένη, Γεωργία Λίτσα, Δημήτρης Σπανός, και τόσοι άλλοι που σίγουρα θα ξεχάσω και κανέναν...Νέοι γεμάτοι όρεξη, κέφι, μεράκι και σεβασμό!
· Οι συμμετοχές από τη Βόρεια Ελλάδα: Βασίλης Γεροβασιλείου (Νταούλι), Πάνος Ζηκίδης και Ιωάννης Ντομπρίδης ( γκάιντα), Δημήτρης Αρβανίτης ( λύρα) και από Διδυμότειχο Γιάννης Σαρτσάκης ( γκάιντα), άκρως τονοτικές της γενικότερης κατάστασης.
· Τι λόγια να πω για την παρουσία και μόνο του κ. Μιχάλη Ζωγραφίδη και της παρέας τους! Μόνο και μόνο η ύπαρξη τους στο νησί είναι για εμάς που ασχολούμαστε λίγο με την παράδοση τιμή και συγκίνηση… Όταν δε σου λέει και ο Ζωγραφίδης Μαντινάδες για τη Σαντορίνη με το σκοπό της Καρπάθου τι άλλο να ζητήσεις!
- Tιμητικά βραβεία δόθηκαν στον μεγαλύτερο και στον Μικρότερο μουσικό της παρέας δλδ: στον κ. Περσελή Η. από την Κάσο και στον μικρό Γαβριήλ Χανιώτη από την Πάρο
· Δύο από τους Φωτογράφους και Φίλους που ήταν εκεί ήτοι Αρτεμία Αργυρού και Γιάννη Καρνεσσιώτη απλά τους αναφέρω… Δεν χρειάζονται και πολλά με αυτούς τους Ανθρώπους….! Εκείνοι ξέρουν ….
Η ομάδα της Σαντορίνης απαρτιζόταν από : Γιάννη Πανταζή ( τσαμπούνα – τουμπί – δάσκαλο τσαμπούνας), Νεκτάριο Αλεφραγκή Ραφαήλ Αρβανίτη και Μανώλη Μπαλόπητο. Όλοι τους δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό.
Κλείνοντας οφείλω να σταθώ σε μία από τις εικόνες που έγιναν στο Φεστιβαλ, την οποία μου διηγήθηκε η κ. Σοφία Κεφάλα: Ζυγία με τον μπαρμπα – Φραγκίσκο βρισκόμαστε στο Καμάρι και κατευθυνόμαστε προς το χώρο της εκδήλωσης. Παίζουν χορεύουν τραγουδούν. ( Εγώ βρισκόμουνα με άλλη ομάδα). Ξαφνικά περνάνε από μια γιαγιά που καθόταν στο μπουντί του σπιτιού της με το « Π» της… Πάνε κοντά της και σιγά σιγά από μόνη της σηκώθηκε να ψιλοχορεύει να γελάει και να κλαίει….! Τπτ άλλο τπτ παραπάνω
Όταν εντοπίσω επιπλέον αναφορές για το φεστιβάλ της Σαντορίνης θα υπάρξει ενημέρωση…. Προς το παρόν ας συνεχίζουμε να αρμενίζουμε διαφορετικά όσο αντέχουμε!
Ιωσήφ Πέρρος
Ρ/ς Topmelody Fm Σαντορίνης
Ραδιοφωνική Εκπομπή: Τσάρκα στα Νησιά
Μια αγκαλιά πρωινή! Τίποτ' άλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)