Αυτη η ανάρτηση αφιερώνεται και πάλι στους φίλους από την Νάξο... Το έχω πει οτι εσείς που έχετε το Λίκνο του λαικού πολιτισμού των Κυκλάδων στα χέρια σας, εσείς οι ίδιοι θα βγάλετε τα ματάκια σας.... Ας μου απαντήσει κάποιος από την Νάξο, το τσιριγώτικο το χορεύετε σαν χασαποσέρβικο: Απο το κανάλι του giorgoskomiaki ( o οποίος μ έχει αποκλείσει να τον σχολιάζω.... και αυτός... Δεν θέλει τη διαφορετική γνώμη) εντόπισα το βίντεο που ακολουθεί... στο οποίο στο τέλος το γυρνάει η μουσική σε τσιριγώτικο... Μάλλον ή εγώ εχω καιρόνα χορέψω Τσιριγώτικο Συρτό ή στην Νάξο για άλλη μια φορά ο λαικός πολιτισμός έχει 2 όψεις... Όπως μας τον παραδώσανε για να τον μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.... Και όπως μας αρέσει... να τον μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.....
Το "Τσιριγώτικο" απετέλεσε από τη δεκαετία του '50 και μετά πάρτα του Μπάλλου στη Νάξο. Πιθανόν να μην είχε "φθάσει" ακόμα στα Λειβαδοχώρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καμμιά περίπτωση όμως δεν χορεύτηκε σαν γρήγορο χασάπικο, όπως βλέπουμε εδώ από τη χορευτική ομάδα των Τριποδιωτών Νάξου. Η ομάδα αυτή συστάθηκε εκ των ενόντων για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Λυκαβηττό. Ο "Δάσκαλος -α" έκανε πάλι το θαύμα του -ης.
Δεν παύει, με τα απαραίτητα σχόλια - παρατηρήσεις βεβαίως, να αποτελεί ντοκουμέντο δράσης των εσωτερικών μεταναστών της Νάξου στην Αττική τη δεκαετία του '80.
Το πρόβλημα αυτό το είδαμε, το τσεκάραμε. Ωραία!
Το ερώτημα είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πόσο διδάχτηκαν οι επόμενες γενιές απ' αυτό και πόσα από τα μέλη αυτής της χορευτικής ομάδας έχουν κάνει μέχρι σήμερα τη μουσική τους και το χορό τους κομμάτι της ζωής τους!!!! Αντί δηλαδή όλο το νησί να χορεύει με τους πάνω από 150 οργανοπαίχτες (σήμερα), τουναντίον δημιουργεί χορευτικές τηλεοπτικές ομαδούλες, που κακοποιούν και τη μουσική (οι οργανοπαίχτες) και το χορό τους, στη λογική του "εκσυγχρονισμού" και της "εξέλιξης" κα της δήθεν προώθησης του λαϊκού τους πολιτισμού.
Δεν εννοώ επιστροφή στις ρίζες, αλλά γνωριμία με τις ρίζες κι όχι τα "κωλορίαζια". αυτό όμως θέλει φωτισμένους ανθρώπους, δουλειά και χρόνο γιατί το κενό που δημιουργήθηκε είναι μεγάλο.